Tevékenység-elemző

Az új számviteli törvény nem teszi kötelezővé a 6-7-es számlaosztály használatát a főkönyvön, a cégre bízza, miként értékeli saját tevékenységeit. A MicroFox Kft, élve az adott lehetőséggel, egy merőben új rendszert ajánl azoknak a cégeknek, melyek egyszerűbbé, könnyebbé akarják tenni könyvvitelüket, belső információs rendszerüket.

Ebben az alrendszerben kell meghatározni azt, hogy milyen tevékenységek vannak illetve lesznek az adott cégnél. Minden tevékenységnek egy maximum 9 karakteres azonosítót kell adni, mellyel később az alrendszerek hivatkozhatnak rá.

Az általános költségeket mi általános tevékenységeknek nevezzük, ugyanis bevételük is lehet (pl. kapott kamat). Az általánosoknak kiemelt szerepük van, mert a számítógép ezek eredményét felosztja a tevékenységek között egy előre meghatározható (paraméter) vetítési alap szerint.

A belső szolgáltató (segédüzemi) és a termék-előállító tevékenységek külön-külön, de csoportosítva is értékelhetőek. Két tevékenység közti belső szolgáltatást ill. termékátadást nem könyveljük a főkönyvön, hogy a költséghalmozódást elkerüljük az 5-ös számlaosztályban, ezért ezt belső bizonylatok formájában rögzítjük a tevékenység-értékelő alrendszerben. A belső bizonylatok forgalma az egyik tevékenységnél bevételként, a másiknál költségként van figyelembe véve.

A tevékenység-értékelő alrendszer a főkönyv adataiból dolgozik. A főkönyvre közvetlen könyveléssel és az analitikák (pénzügy, készlet, bér, eszköz, segédüzem) automatikus feladásával kerülnek be az adatok.

Az alrendszerek az 5-ös, a 8-as és a 9-es számlaosztályba való könyvelés esetén megkövetelik, hogy jelöljük meg azt a tevékenységet, amelyiknek a költségéről, ráfordításáról illetve árbevételéről van szó. Csak olyan tevékenységet fogadnak el, melyet előzőleg felvettünk a tevékenység-elemző alrendszerben.